Zwermbrigade voor zijdebij

De telefoon gaat, mijn dochter neemt op. “Voor jou mam, .. een mevrouw met iets over bijen…”!  … Hallo, spreek ik met de zwermbrigade vroeg de dame aan de andere kant enigszins bezorgd. Ik heb een bijennest in mijn tuin, in de grond en ik vind het nogal griezelig. Ze moet de vraagtekens in mijn stem hebben gehoord toen ik vroeg ..  in de grond? …Ja, in de grond want een meneer die er verstand van had vertelde mij dat het bijen waren.  

Ik stel de dame gerust met de belofte dat ik eens zou rondvragen wie hierover meer weet en dat ik zou terugbellen. Ongetwijfeld moesten  het hommels zijn… toch?

Onze imker Harry Hopman was zo vriendelijk deze aanvraag van mij over te nemen (gelukkig) en is bij het adres gaan kijken. Prompt kreeg ik de volgende dag een appje waarin hij me liet weten dat het om een klein nestje zijdebijen ging en dat hij de mensen heeft gerustgesteld. 

Als beginnend imker had ik direct de behoefte mij te verdiepen in deze ‘wilde’ bij en heb wat gespeurd op Google.

De grote zijdebij in het kort.

Deze bij heeft haar naam te danken aan de zijde-achtige stof waarmee ze de wanden van hun gangen bekleden zodat ze hun tere vleugeltjes niet beschadigen bij het verlaten van hun nestje. Ze hebben geen gele streepjes over de rug en in tegenstelling tot de honingbij kent de zijdebij geen koningin. Het is geen volk,  maar een kolonie. Ieder vrouwtje legt in gangetjes een eitje en deze gangen kunnen wel een meter lang worden. De vrouwtjes leggen als eerste de eitjes die uitgroeien tot een vrouwtje. Daarna legt ze mannelijke eitjes. Hierdoor zijn de heren dus als eerste buiten (zitten dus het dichtst bij de uitgang) om de dames op te wachten. Ohw ja… en ze zijn ongevaarlijk.

Voor wie het leuk vind zet ik hieronder nog een link naar een filmpje en wat afbeeldingen.

En dan wil ik Harry graag hartelijk danken voor de verleende service namens onze vereniging!

Frühlings-Seidenbiene

Afbeeldingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.